Autoverzekeringen

Graag bekijken we met jou de autoverzekering die het beste bij jou past. Daarom lichten we kort toe hoe dat nou werkt bij autoverzekeringen.

Je hebt keuze uit drie dekkingen welke je vervolgens aan kunt vullen met modules.

  • WA – Wettelijke aansprakelijkheid: Deze dekking is minimaal verplicht om op de Nederlandse wegen te mogen auto rijden. Met deze verzekering ben je verzekerd wanneer je met jouw auto schade veroorzaakt aan iemand anders zijn auto, personen of spullen.
  • Bij Financieel-gezond.nl vullen we deze verzekering standaard aan met SVI dekking (Schade Verzekering Inzittenden)
  • WA plus Beperkt Casco Dekking: Behalve schade aan anderen zijn een aantal schades verzekerd die je zelf aan je eigen voertuig veroorzaakt. Verzekerd is een schade die ‘van buitenaf komt’, bijvoorbeeld door BOB, (brand, ontploffing, bliksem), storm, hagel, diefstal, inbraak, ruitbreuk, joyriding (verhaalschade) en botsing met loslopende dieren, ook verzekerd.
  • Deze optie wordt het meest gekozen voor auto’s met een leeftijd tussen de 6 jaar tot en met 10 jaar oud.
  • Let op veel voorkomende eenzijdige schades, zoals het raken van een paaltje, moet je zelf betalen. Daarvoor in de plaats ontvang je een lagere premie voor het verzekeren van de auto.
  • Financieel-gezond.nl vult deze verzekering automatisch aan met SVI (Schade verzekering Inzittenden)
  • WA plus Allrisk dekking: Deze dekking is de meest uitgebreide dekking. Zelfs wanneer je zelf een deuk in je auto rijdt wordt het herstel aan je auto vergoed. Ook schade door vandalisme is gedekt met deze uitgebreide dekking.
  • Deze optie wordt het meest gekozen bij auto’s met een leeftijd jonger dan 6 jaar
  • Deze optie wordt ook gekozen bij oude auto’s met een hoge waarde. Bij totaalverlies ben je niet altijd in staat om de auto te vervangen of te herstellen. Je krijgt weliswaar de dagwaarde vergoedt maar in sommige gevallen is dat wel nodig om eenzelfde auto weer te kunnen kopen. Heb je genoeg spaargeld om deze tegenslag op te vangen of neem je bij totaalverlies je verlies of kun je een schade zelf betalen? Kijk dan wat het verschil in premie is en de opbrengst bij totaalverlies. Bepaal of deze duurdere dekking wel of niet handig is om te nemen.

Kom je er niet uit? Bel ons gerust, we sparren graag met je.

Wil je weten wat er precies wel en niet verzekerd is? Kijk in je polisvoorwaarden of bel 0592-866341. Dan helpt één van onze adviseurs je graag verder.

Wat is SVI – Schade Verzekering Inzittenden?

Een schadeverzekering Inzittenden dekt de schade van de bestuurder en de passagiers als gevolg van een ongeval. Een SVI dekking keert het daadwerkelijke schadebedrag uit, dit in tegenstelling tot een OVI (Ongevallenverzekering Inzittenden). Een OVI is keert uit tot een in je polis genoemd maximum. De uitkering van een SV I beperkt zich niet alleen tot letselschade, bijvoorbeeld bij invaliditeit die direct in verband staat met het ongeval, maar dekt ook de materiele kosten. Denk aan inkomstenderving, tijdelijk hulp in de huishouding maar ook je laptop die in de auto lag tijdens het ongeluk en herstelt of vervangen moet worden. De SVI dekking keert uit zonder dat duidelijk hoeft te zijn wie de veroorzaker van de schade is.

Bij Financieel-gezond.nl adviseren wij om je autoverzekering standaard aan te vullen met een SVI dekking. Tegen een relatief lage bijbetaling vang je een enorm financieel risico op.

Verhaalsrecht

Verhaalsrecht betekend dat de verzekeringsmaatschappij de schade veroorzaakt door de tegenpartij verhaalt bij de verzekering van de tegenpartij. Wanneer je WA of WA plus Beperkt Casco verzekert bent dan heb je geen verhaalsrecht. Wanneer de tegenpartij jou schade heeft toegebracht maar dit niet wil erkennen dan zal je zelf de schade moeten verhalen bij de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij. Ook zal je zelf met deze in conclaaf moeten over de aansprakelijkheid en goed de bewijslast moeten aanbrengen. Een tijdrovende klus die veel energie kost.

Bij Financieel-gezond.nl adviseren wij onze klanten altijd om bij WA of WA plus Beperkt Casco deze altijd aan te vullen met verhaalsrecht. Voor een kleine premieverhoging wordt je veel werk uit handen genomen en wordt de schade voor je verhaalt bij de tegenpartij door gespecialiseerde mensen.

Schadevrije jaren, hoe zit dat nou?

Schadevrije jaren bouw je namelijk op per voertuig. Heb je een voertuig op jouw naam staan en rij je een jaar schadevrij dan krijg je 1 schadevrij jaar. Des te meer schadevrije jaren je hebt des te meer je aan kan tonen dat je een veilige rijder bent en dus minder risico voor de verzekeringsmaatschappij. Daarvoor krijg je een stukje premierestitutie terug. Heb je geen auto meer op je naam, dan bouw je geen schadevrije jaren op en vervallen ze op een gegeven moment. Dat is meestal tussen 3 jaar. Stap je over of verkoop je het voertuig waarmee je schadevrije jaren hebt opgebouwd dan neem je je afgeronde schadevrije jaren mee naar je nieuwe verzekering. Je bouwt namelijk schadevrije jaren op per auto, dus ook als je een lease auto rijdt. Wil je een schade laten betalen, dus schade claimen die jouw schuld is, dan kost dat bij elke verzekeraar altijd 5 schadevrije jaren. Daarom kan het slim zijn om een kleine schade zelf te betalen. Zo hou jij je premie laag. Verzekeraars rekenen bij een schade altijd met maximaal 15 schadevrije jaren. Heb je dus 20 schadevrije jaren, dan ga je toch terug naar 10 schadevrije jaren (15-5 is 10). Maar meestal krijg je wel extra korting bij 15 schadevrije jaren.

Alle verzekeraars houden de schadevrije jaren bij in een landelijke database, Roy Data. Met de informatie die de verzekeringsmaatschappij hierin kan vinden, wordt je premie berekent. Soms zijn schadevrije jaren niet te vinden in Roy data. Er zijn dan 5 dingen die je kunt checken:

  • Weet je zeker dat de verzekering op jouw naam stond? Je bouwt namelijk alleen dan schadevrije jaren op.
  • Check bij je oude verzekeraar of ze je schadevrije jaren al wel in RoyData hebben gezet en ook op welk adres
  • Heb je een lease auto gereden? Vraag dan een leaseverklaring op bij je lease maatschappij. Deze mag maximaal 1 jaar oud zijn.
  • Heb je schadevrije jaren in het buitenland? Dan kun je die alleen meenemen als je verzekerd was in één van deze landen. Vraag altijd om een Engelstalige verklaring.
  • Let op! Verzeker je een nieuw motorvoertuig? Dan stat je voor dit motorvoertuig weer op 0 schadevrije jaren. Bij ons krijg je wel korting voor een tweede auto in je pakket. Deze kan ook meeliften op de schadevrije jaren die zijn opgebouwd op het voertuig die al bij ons in verzekering is.

Reed je de afgelopen tijd in een leaseauto?

Dan kan de leasemaatschappij je een leaseverklaring geven. Hierop moet het volgende staan:

  • De handtekening van de leasemaatschappij
  • Hoeveel schade je hebt gehad en eventueel voor welke bedragen
  • Jouw gegevens als regelmatige bestuurder
  • Een begin- en einddatum
  • De verklaring mag niet ouder dan één jaar zijn ten opzichte van de startdatum van de verzekering.

Heb je meerdere verklaringen? Stuur deze dan allemaal naar ons toe. We kunnen de schadevrije jaren bij elkaar optellen als de verklaringen niet overlappen en er maximaal een jaar tussen de opvolgende verklaringen zit. De schadevrije jaren op de leaseverklaring kun je alleen gebruiken voor je eigen verzekering, niet voor je partner.

Voldoet jouw leaseverklaring hieraan? Stuur deze dan op naar astrid@financieel-gezond.nl.

Meerwielentarief:

Wanneer jij je auto met veel schadevrije jaren hebt verzekerd bij ons en je voegt een tweede auto toe aan je pakket zonder of met minder schadevrije jaren, dan kan dit voertuig meeliften op de schadevrije jaren van de eerste auto. Heb je bijvoorbeeld een auto met 30 schadevrije jaren en een inwonende van het gezin koopt een auto zonder schadevrije jaren, dan heeft deze auto ook de maximale premiekorting. Wanneer de auto met de meeste schadevrije jaren een schade claimt dan zal deze van 30 terugvallen naar 10 schadevrije jaren (maximale schadevrije jaren van 15 min 1 schade is een terugval van 5 jaren naar 10). Echter ook bij 10 schadevrije jaren geniet je nog steeds van de meeste hoogste bonuskorting. Wanneer het voertuig met geen of minder schadevrije jaren meelift op het voertuig met de meeste schadevrije jaren en krijgt deze schade, dan valt deze terug in de werkelijke schadevrije jaren.

Voorbeeld; vader heeft 30 schadevrije jaren, zoon heeft 0 schadevrije jaren. Dan lift de zoon mee op de schadevrije jaren van vader en krijgt maximale korting. Ondertussen bouwt hij zelf ook schadevrije jaren op. Heeft hij schade die hij claimt doordat het door hem is veroorzaakt in het eerst jaar, dan gaat hij van de maximale korting naar -5 schadevrije jaren (0 zuivere schadevrije jaren – 5 is een totaal van -5). De schadevrije jaren van vader blijven intact.

Met een meerpremie kun je de bonus beschermen met de bonusbeschermer. Je zuivere schadevrije jaren vallen wel terug naar wat het moet zijn echter je commerciële korting blijft bij 1 schade intact. Ga je de auto ooit verkopen en over naar een andere verzekeraar dan worden de zuivere schadevrije jaren vrij gegeven in het landelijke datasysteem zonder de commerciële korting. Kinderen kunnen overigens alleen meeliften op het meerwielentarief wanneer zij inwonend zijn en ingeschreven staan op het adres van de ouderlijke woning.

Mijn auto WA, beperkt casco of alle risk verzekeren?

Er zijn drie manieren om je auto te verzekeren.

WA; Deze verzekering is minimaal verplicht en dekt alleen schade die jij veroorzaakt bij een ander.

Wil je schade aan je eigen auto ook verzekeren? Kies dan voor WA + Beperkt Casco of WA+ Volledig Casco. Maar wanneer kies je nu welke aanvullende dekking voor schade aan je eigen auto?

WA plus beperkt casco: Dit verzekerd schade waar je zelf niets aan kunt doen zoals, storm, brand, diefstal en inbraak.

WA plus Allrisk of Volledig casco: Dan ben je ook verzekerd voor schade aan je auto je wel zelf veroorzaakt. Deze keuze is trouwens niet alleen geschikt voor gloednieuwe auto’s. Allrisk kun je ook kiezen als de vervangingswaarde van je auto hoog is en je niet genoeg spaargeld hebt om eenzelfde auto weer aan te schaffen bij totaalverlies. Of wanneer je auto nog niet is afbetaald. Ben je erg afhankelijke van je auto, ook dan kan een duurdere allrisk dekking slim zijn. Je bent niet automatisch verzekerd voor hulp bij het verhalen van je schade of voor schade aan passagiers en bagage. Daar heb je een aanvullende verzekering voor, zoals rechtsbijstand en een Inzittendenverzekering. Eigenlijk zijn dit onmisbare verzekeringen. Denk daarom goed na over welke verzekeringen jij belangrijk vindt.