Studenten opgelet; Kijk of je niet dubbel verzekerd bent

Het nieuwe schooljaar is begonnen en veel studenten starten met een nieuwe studie. Daarvoor moet menigeen wellicht buitenhuis gaan wonen. Bij die zelfstandigheid hoort ook een eigen vezekeringspakket. Maar er zijn verzekeringen die jij wellicht niet hoeft te sluiten. De eerst euro’s voor ontspannende biertjes in het weekend zijn daarmee snel gespaard.

De studentenwoningen kwamen vorig jaar voor het eerst boven de € 400,- uit. Met je eigen huishouden en overige vaste lasten best een last. Een paar euro besparen is dan best lekker. We geven je een paar tips op het gebied van verzekeringen.

Inboedelverzekering; Een inboedelverzekering dekt schade door inbraak of brand. Veel studenten denken dat ze niet veel aan waarde op hun kamer hebben staan. Maar tel maar eens op wat er aan kleding, meubilair, sieraden aanwezig is. Het bedrag loopt al snel op. Mobiele computerapparatuur is tegenwoordig niet overal meer automatisch meeverzekerd. Veel verzekeraars hebben dit eruit gehaald en hier een aparte verzekeringsproduct voor gemaakt. De kosten werden zo hoog en het is niet te controleren of de schade ontstaan is in de woning of buiten op straat.

Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP); Deze verzekering vergoed schade die je per ongeluk aan anderen hebt toegebracht. Dat kan schade aan spullen zijn maar ook letselschade. Hebben je ouders, of één van je ouders een aansprakelijkheidsverzekering dan kan je bij hen op de polis meeverzekerd blijven mits je  uitwonend bent, niet gehuwd en student bent. Het is geen dure maar wel een belangrijke verzekering. Stel je bent samen met je studiegenoot aan het werken en gooit per ongeluk koffie over de laptop van je studiegenoot dan kan die schade behoorlijk in de papieren lopen. Let goed op, als je stopt met je studie en je gaat aan het werk dan kan je niet meer meeverzekerd zijn op de polis van je ouder(s). In dat geval moet je zelf een AVP sluiten.

Doorlopende reisverzekering; Ga je op reis voor school of om even bij te komen van de toetsweek dan is het belangrijk om deze verzekering te hebben. Deze verzekering heeft dekking tegen verlies van of schade aan je bagage, maar ook onverwachte kosten die je maakt wanneer je tijdens je reis gewond bent geraakt bij een ongeval of ziek bent geworden. Maar ook een weekendje weg is gedekt. Studiereizen zijn niet altijd meeverzekerd, controleer dat altijd van tevoren. Een doorlopende reisverzekering is vrijwel altijd goedkoper dan losse aparte verzekeringen bij iedere vakantie. Hebben je ouders een doorlopende reisverzekering? Check dan of zij Europa of Werelddekking hebben en of dat aansluit bij jouw bestemming. Controleer ook of je op de polis genoemd staat. In dat geval ben je meeverzekerd en geldt net als bij de aansprakelijkheidsverzekering dat je een uitwonende ongehuwde student bent. Zodra dit verandert moet je een eigen doorlopende reisverzekering sluiten. Bij sommige verzekeraars moet dit sowieso wanneer je 27 jaar bent, bij anderen is dit niet leeftijdsgebonden.

Rechtsbijstandsverzekering; een relatief dure verzekering. Maar krijg je een conflict met de verhuurder van je kamer, dan is het wel heel prettig om juridische bijstand te hebben. Check daarom of je meeverzekerd bent op de polis van je ouders. Hebben die geen rechtsbijstandsverzekering? Dan kun je gratis bij het Juridisch Loket terecht. Zij geven echter alleen advies. Heb je meer hulp nodig dan heb je een advocaat nodig, een verzekering voor de kosten is dan erg fijn.

Zorgverzekering; Iedereen die 18 jaar of ouder is moet een eigen zorgverzekering hebben, ongeacht of je op kamers woont of niet. Heb je weinig zorg nodig dan heb je genoeg aan een basisverzekering met wellicht een kleine aanvulling. Sommige verzekeraars hebben speciale studentenpakketten met extra vergoedingen voor fysiotherapie en anticonceptie. Je hebt grote kans dat je recht hebt op zorgtoeslag. Verhoog jij je eigen risico van € 385,00 naar bijvoorbeeld € 885,- dan gaat je premie omlaag. Ben je kerngezond dan kan je overwegen dit “risico” te nemen. Netto is het verschil namelijk niet € 500,- maar door de premieverlaging door te rekenen tussen de € 200/€ 300.