Net gescheiden? Vul de belastingaangifte dan samen in!

De eerste belastingaangifte sinds je gescheiden bent. Hoe pak je dat aan? En welke belastingzaken moet en kun je nog meer regelen na de scheiding?


Als je samen belastingaangifte (‘aangifte inkomstenbelasting’) doet, kan dat voordeliger zijn. Je kunt dan met kostenposten schuiven en de verdeling zo maken dat die voor jou (en je ex-partner) financieel gezien het beste uitkomt. Maar kan dat nog, samen de aangifte invullen als je al gescheiden bent? Jazeker! Als dit jaar de scheiding is aangevraagd en jij en je ex-partner niet meer op hetzelfde adres wonen, dan mag dat. Jullie zijn dan geen fiscale partners meer, maar mogen dit jaar nog wel voor de laatste keer samen aangifte doen.

Samen of gescheiden aangifte doen?
Tja, je wilt misschien liever zo min mogelijk contact met uw ex-partner hebben, maar het kan dus de moeite waard zijn om uit te zoeken of samen aangifte doen voordeliger is. Dat doet je zo:
– Vul de aangifte apart in (zonder die daadwerkelijk te versturen).
– Vul de aangifte samen in (zonder die daadwerkelijk te versturen) en schuif met posten op het tabblad ‘Verdelen’ om te zien wat de meest gunstige situatie is.
– Vergelijk beide situaties
– Verstuur de aangifte naar jou/jullie keuze. En schroom niet om eerst een deskundige te raadplegen.

Besluit je toch de aangifte apart in te vullen, dan vul je alleen je eigen inkomsten en uitgaven in; die van je partner tellen niet meer mee. Hebben jullie samen een koopwoning? In de meeste gevallen bent je dan voor de helft eigenaar (ook als slechts een van jullie de hypotheek betaalt) en mag je dus maximaal 50% aan hypotheekrente aftrekken.

Toeslagen
Door de scheiding heb je mogelijk recht op verschillende toeslagen en regelingen. Denk aan huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget. Bekijk dus op welke toeslagen u recht heeft. Maakt je gebruik van hypotheekrenteaftrek? Zorg er dan voor dat de afspraken zijn vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Anders loopt je het risico dat de fiscus straks weer aanklopt met een naheffing of correctie.

Niet vergeten: voorlopige aanslag aanpassen
Door een scheiding verandert de financiële situatie en dus ook de hoogte van de te ontvangen of te betalen belasting. Maakt je gebruik van de voorlopige aanslag? Geef de scheiding dan door aan de Belastingdienst. Zo voorkomt je dat je komend jaar te veel of te weinig ontvangt.

Voorlopige aanslag…hoe zat dat ook alweer? Normaal gesproken betaalt of ontvang je een bepaald bedrag enkele maanden nadat je de belastingaangifte hebt ingevuld. Je kunt er ook voor kiezen dit bedrag uit te smeren over een jaar. Dat doe je door het jaar ervoor een voorlopige aanslag (ook wel: ‘voorlopige teruggaaf’ genoemd) in te vullen. Je betaalt of krijgt vervolgens maandelijks een deel van wat je anders het jaar erop in één keer zou betalen of krijgen.

Meer weten?
Voor, tijdens en na een scheiding komt er een hoop op je af. Je Financieel Echtscheidingsadviseur Marco Anjema van Financieel-gezond.nl helpt je graag verder. Bel 0592-866341 voor het maken van een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek of plan 24/7 online rechtstreeks je afspraak in de agenda van Marco.