Kinderen en ouderschap

Voor kinderen zal na een scheiding thuis nooit meer hetzelfde zijn. Daarom willen jullie het natuurlijk zo goed mogelijk doen voor de kinderen. Dat doe je door samen duidelijke afspraken te maken in goed overleg. Zo kunnen jullie kinderen ondanks de scheiding, later terugkijken op een veilig thuis en een fijne jeugd. Sinds 2009 is een ouderschapsplan verplicht voor gehuwden en geregistreerd partners wanneer er minderjarige kinderen bij de scheiding betrokken zijn. Daarin moeten beide ouders actief nadenken over de invulling van de zorgverdeling, financiën, communicatie enzovoort.

Ook als je samenwonend bent met minderjarige kinderen is een ouderschapsplan verplicht. De gemaakte afspraken worden in jullie geval bij de notaris bekrachtigd.

Wat staat er in jullie ouderschapsplan?

Een van de lastigste zaken om met je kind te bespreken is te vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Een kleuter en peuter reageren weer heel anders dan een puber. De fase waarin je kind zit qua leeftijd is erg bepalend. Om je kind te helpen kun je voor kleine kinderen veel boeken krijgen. Voor pubers zijn er ook websites. Bijvoorbeeld Villa Pinedo is een site voor oudere kinderen waar veel informatie te vinden is geschreven in hun taal.

In principe zijn jullie vrij om alle afspraken in het ouderschapsplan vast te leggen die jullie willen. Een aantal zaken “moeten” echter ter sprake komen zoals;

  • Afspraken over de verdeling en van de zorg en opvoeding
  • Verdeling van de kosten en van de verzorging en opvoeding
  • Omschrijving van de manier waarop de omgang is geregeld
  • De manier van informatieoverdracht over de ontwikkeling van jullie kind(eren)
  • De manier waarop jullie over belangrijke zaken overleggen

Kinderen vanaf 12 jaar praten mee over het ouderschapsplan

Voor kinderen tot 12 jaar wordt van de ouders verwacht dat zij met de kinderen bespreken bij wie zij wanneer zijn en hoe bijvoorbeeld feestdagen en verjaardagen gevierd worden. Kinderen vanaf twaalf jaar mogen meedenken over de invulling van het ouderschapsplan. Ze mogen bijvoorbeeld aangeven waar ze willen wonen en of ze het eens zijn met de manier waarop de zorgverdeling is ingevuld. Kinderen van 12 jaar en ouder geven middels een “kindverklaring” aan dat het betrokken is bij het opstellen van het ouderschapsplan en het eens of oneens is met de gemaakte afspraken. Ook mag het kind aangeven of het door de kinderrechter gehoord wil worden.

Kinderverhoor

Wanneer een kind gesprek wil met een kinderrechter dan wordt je kind hiervoor uitgenodigd. Dit is een gesprek tussen jullie kind(eren) en de kinderrechter in een spreekkamer onder vier ogen. Het is een bewuste keuze dat de ouders niet bij dit gesprek aanwezig zijn. Zo heeft je kind de kans om vrijuit te praten zonder dat er ouders zijn die bewust of onbewust invloed (kunnen) uitoefenen.

Klik hier voor het plannen van een gratis kennismakingsgesprek. In dit gesprek bespreken we jullie persoonlijke situatie. Daarnaast stelt Marco zich voor en legt hij zijn werkwijze uit. Er is voldoende ruimte voor jullie wensen en vragen. Aansluitende stellen we een plan van aanpak voor.

Kleine kinderen worden groot, laat je ouderschapsplan meegroeien

Het ouderschapsplan wordt opgesteld op het moment dat jullie gaan scheiden. Jullie maken samen afspraken die op dat moment het beste zijn voor die tijd in die situatie. Maar kinderen worden groot. Hun behoeftes anders en zo kan het zomaar zijn dat over een jaar deze afspraken niet meer passen in de situatie. Het is daarom verstandig om bijvoorbeeld jaarlijks het ouderschapsplan te bekijken en wellicht een nieuwe alimentatieberekening te laten maken. Wanneer jullie nog steeds samen prima kunnen overleggen dan hoeft dit niet door derden te worden uitgevoerd maar dat mag natuurlijk wel. Nieuwe afspraken bevestigen jullie in het geval dat jullie dit zelf verzorgen schriftelijk naar elkaar. Daarmee kan jullie herziende ouderschapsplan weer even mee.